Binazrin Logo
Binazrin Logo
WhatsApp

YDH Toh Seri Bijaya Lt. Kol (B) Dato’ Shaharudin bin Haji Nazari telah dilahirkan di Lekir, Sitiawan, Perak. Mendapat pendidikan awal di Beruas, Perak kemudian melanjutkan pelajaran ke Pulau Pinang dan kembali bersekolah di Sitiawan, Perak. Pada tahun 1981, beliau telah memasuki perkhidmatan tentera dan berkhidmat dalam Kor Rejimen Askar Jurutera Diraja. Beliau juga telah terlibat dalam beberapa operasi ketenteraan di Kedah, Perak, Pahang, Sabah dan Sarawak.

Pada tahun 2003, beliau dilantik menjawat jawatan sebagai Juruiring kepada DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Azlan Muhibbuddin Shah ibni Almarhum Sultan Yussuff Izzuddin Shah Ghafarullahu-lah sehingga tahun 2018 dan bersara daripada perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia setelah berkhidmat selama lebih 28 tahun lamanya dengan pangkat Leftenan Kolonel. Setelah menamatkan perkhidmatan, beliau telah dilantik sebagai Ketua Protokol dan Istiadat di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak sehingga tahun.

Mulai tahun 2011, beliau dilantik sebagai Orang Besar Jajahan (OBJ) Hulu Perak dan tahun 2016 sebagai Orang Besar Jajahan (OBJ) Manjung sehingga kini. Jawatan Orang Besar Jajahan (OBJ) adalah lantikan DYMM Paduka Seri Sultan Perak bagi melaksanakan tugas yang melibatkan adat istiadat, agama dan kebajikan di daerah yang ditetapkan. Sebagai Orang Besar Jajahan, beliau begitu rapat dengan masyarakat dari segi kebajikan dan kerap kali diundang untuk menyempurnakan pelbagai aktiviti di Daerah Manjung dan di dalam Negeri Perak.

Selain menjawat jawatan Orang Besar Jajahan, Dato’ Shaharudin dilantik sebagai Ahli Dewan Negara Perak (ADN) dan Anggota Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk). Sepanjang perkhidmatan, beliau telah dianugerahkan pelbagai pingat dan darjah daripada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan daripada DYMM Paduka Seri Sultan Perak, termasuk anugerah Darjah Paduka Mahkota Perak (DPMP) yang membawa gelaran Dato’ pada tahun 2013.

Dato’ Shaharudin bin Haji Nazari berkelulusan Sarjana Pentadbiran Perniagaan UTM dan merupakan Timbalan Presiden Alumni UTM Negeri Perak. Di atas pengalaman beliau dalam pengurusan dan pentadbiran, beliau telah diberi kepercayaan untuk menerajui beberapa buah syarikat dan kini beliau telah diberi penghargaan dengan dilantik sebagai Pengerusi syarikat BINAZRIN Group SDN BHD mulai Jun 2024.

Hubungi kami untuk informasi, sebut harga atau apa jua pertanyaan tentang bina rumah idaman anda.

When you visit or interact with our sites, services, applications, tools or messaging, we or our authorized service providers may use cookies, web beacons, and other similar technologies for storing information to help provide you with a better, faster and safer experience and for advertising purposes.

Copyright © Binazrin Maju Sdn Bhd. (1113654-T). All right reserved.